Technisch Helpdesk Medewerker – careermaker – Schiedam

https://neuvoo.com/img/logos/igb-nl.png?empname=careermaker-10

Bedrijfsomschrijving

Zoek jij een nieuwe baan waarin technischeaffiniteiten en communicatieve skills onmisbaar zijn? Waarbij jezowel doordeweeks, als avonden en weekenden kan werken? Solliciteerdan nu op de functie van Technisch HelpdeskMedewerker!

DELTA Fiber Nederland met haar merk”Caiway” is het snelst groeiende internet- en telecombedrijf vanNederland. Ze zijn gevestigd in Schiedam vlak naast het station.Met het OV ben je dus zo bij jouw nieuwe job! Je gaat hier te werkals Technisch Helpdesk Medewerker in een open en gezellig team. Jekunt jezelf ontwikkelen door het volgen van interne trainingen, jekrijgt 1-op-1 coaching en je hebt mogelijkheden om verder te komenin je loopbaan. Zo kan je bijvoorbeeld Vraagbaak En/Of Floorwalkerworden. Binnen deze functie kom je in aanraking met de nieuwsteontwikkelingen, producten en diensten in de telecom- enklantcontactbranche en ga je probleemoplossend, klantgericht enanalytisch te werk. Mooi toch? Dan ben jij binnen no-time dé expertvoor alle internet en televisie problemen van je vriendengroep enfamilie.

Functieomschrijving

Als Technisch Helpdesk Medewerker ben jeverantwoordelijk voor het oplossen van de problemen van de klant.Denk hierbij aan problemen met het WiFi modem/router wat zorgt vooreen trage verbinding of de televisie valt uit tijdens eenbelangrijke voetbalwedstrijd of Formule 1 race. Stel dit gebeurdtijdens een cruciaal moment; het internet is traag tijdens delaatste cirkel in een potje Warzone/Fortnite, een vrije trap in delaatste minuut van de wedstrijd of een inhaalactie van MaxVerstappen. Dit brengt een hoop frustratie en emotie met zich meebij de klant.

Geen probleem voor jou! Je begrijptde frustratie van de klant als geen ander, en door het toepassenvan jouw empathie stel je de klant gerust. Wanneer de klant is“afgekoeld” ga jij meteen door naar de analyse, en je stelt jezelfde vraag; Waarom gaat het bij deze klant fout? Met allehulpmiddelen tot je beschikking ga je analyserend enprobleemoplossend aan het werk. Hoppa! Probleem opgelost dat voeltgoed. Je klant? Tevreden en erg blij met jouw service. Jeteamleider? Die geeft je een compliment, zo zorg jij eruiteindelijk zelf voor dat jouw maandelijkse 1 op 1 momenten met jeteamleider erg positief zullen zijn! Ow ja, en dat wedstrijdje metje collega wie de beste score deze week heeft behaald? Die heb jijgewonnen!

Functie-eisen

  • MBO werk- endenkniveau;
  • Je bent op zoek naar een job voor24 tot 40 uur in de week;
  • DELTA Fiber hanteertflexibele werktijden tussen 09:00u en21:00u;
  • Je kunt 2 avonden doordeweeks en om deweek één weekend dag werken (zaterdag);
  • Je bentbeschikbaar voor een training van minimaal 2weken;
  • Communicatief sterk en een gezonde dosisklantbegrip en geduld;
  • Enigszins technischekennis of affiniteit met ICT is een sterkepré.

Arbeidsvoorwaarden

Als Technisch Helpdesk Medewerker start je met eenuurloon van € 11,05 bruto. Daar bovenop ontvang je uiteraard ook 8%vakantiegeld, vakantiedagen en reiskostenvergoeding op basis van kmof volledige OV vergoeding. Daarnaast krijg je als je op zondagwerkt 211% uitbetaald. Daarbij biedt DELTA Fiber jou uiteraard eenuitdagende job met veel mogelijkheden voor verdere, persoonlijkeontwikkelingen (denk hierbij aan trainingen in productkennis en ofnieuwe skills en extra verantwoordelijkheden zoals: Floorwalker ofVraagbaak). Rijken jouw ambities verder dan Floorwalker ofVraagbaak? Binnen DELTA Fiber gaat talent niet verloren. Er zijngenoeg mogelijkheden om door te kunnen groeien naar andereafdelingen binnen de organisatie en deze doorgroeimogelijkhedengaan vaak gepaard met mogelijkheden tot een vaste aanstellingbinnen DELTA Fiber.

Klik hier om te solliciteren…